Co se to v Izraeli zase děje?

13. 11. 2018 20:11:40
Izraelská armáda IDF v pondělí a v úterý podnikla řadu masivních leteckých náletů na pásmo Gazy, ovládané militantním palestinským hnutím Hamás. Jednalo se o reakci na stovky raket vypálených z Pásma Gazy na Izrael během pondělí.

V neděli 11.11. večer došlo nedaleko palestinského města Khan Yunis na území pásma Gazy k přestřelce mezi palestinskými bojovníky a několikačlenným týmem jednotky speciálních sil IDF, který byl na území Gazy tajně za zvláštním úkolem a byl náhodou odhalen. Během přestřelky byl zabit Nour El-Din Baraka, význačný velitel vojenského křídla hnutí Hamás a na druhé straně podplukovník M.(bližší jméno nebylo z bezpečnostních důvodů zveřejněno) – jeden ze zkušených zpravodajců IDF. Další z jeho kolegů byl vážně zraněn. Izraelský tým si pod tlakem a v obklíčení přivolal leteckou pomoc a byl za pomoci helikoptér evakuován.

Pro bojovníky Hamásu a jejich kolegy z Islámského Jihádu to bylo důvodem k aktivaci raketových systémů a raketovému útoku na Izrael. Během pondělí a úterního dopoledne bylo vypáleno směrem na Izrael přes 450 raket převážně krátkého doletu. Většinu z nich zneškodnil nebo eliminoval izraelský protiraketový systém Iron Dome, některé přesto zasáhly cíle na území Izraele s vážnými následky. Při zásahu apartmanového domu v přístavním městě Aškelon zahynul jeden člověk – shodou okolností arabský dělník Mahmoud Abu Asbah - palestinský občan z Hebronu, který pracoval legálně na území Izraele. Izraelské nemocnice během posledních 2 dnů ošetřily okolo stovky obětí palestinského bombardování, zhruba 30 z nich byli zranění (několik vážně), většina z nich utrpěla pouze šok a nějakou psychickou újmu. Materiální škody se odhadují v řádu milionů šekelů. Jedná se o nejzávažnější útok na Izrael od poslední války v Gaze v roce 2014.

Izraelská odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Celé pondělí i dnes nad pásmem Gazy operuje izraelské letectvo a bombarduje přesně určené objekty s cílem zasadit hnutí Hamás a Islámskému Jihádu citelnou ránu. Zasaženy byly již téměř dvě stovky cílů – mezi nimi i některé velmi významné – např. TV stanice vysílající pod správou Hamásu, sedmipodlažní hotel Al-Amal, ve kterém sídlilo velitelství bezpečnostního oddělení Hamásu, dále budova sloužící jako centrum výzvědných služeb Hamásu, velký sklad zbraní u Khan Yunisu, některá odpaliště raket apod. Letecká operace v úterý stále pokračuje, stejně jako na druhé straně již jen sporadické odpalování raket směrem na Izrael. Zpravodajství z oblasti je již dostupné i v mnoha západních zemích.

Co se ve zpravodajství běžně člověk nedozví je počet obětí leteckého bombardování na palestinské straně. Podle zpráv z palestinských zdrojů zahynulo do této chvíle okolo 10 osob – ve všech případech se zatím jedná o bojovníky Hamásu a Islámského Jihádu. Několik desítek osob bylo zraněno – až na několik výjimek se ale nejedná o civilní obyvatelstvo. Izrael totiž v této akci používá systém nazvaný:“Klepání na střechu“, při kterém jsou nejdříve civilisté předem upozorněni na letecký útek prostřednictvím telefonátu a sms zprávy, potom je malou střelou zasažena střecha objektu (to je to „klepání na střechu“) a obyvatelům je dán dostatečný čas k opuštění objektu. Následně je chirurgicky přesným zásahem objekt zničen. IDF je jediná armáda na světě, která protivníkovi předem oznámí, kde následně udeří – s cílem minimalizovat oběti na životech. Přesto jsou škody na infrastruktuře Hamásu tak vysoké, že Hamás již požádal Egypt o zprostředkování příměří. Poslední zprávy hovoří o tom, že křehká dohoda o zastavení palby byla dosažena.

Tolik tedy aktuální situace.

K tomu si dovolím přidat ještě několik komentářů:

1) K přestřelce, která celý incident odstartovala může někdo logicky namítnout, co má izraelský speciální tým co dělat na výlučně palestinském území? Za normálních okolností by to byla zcela legitimní otázka, nicméně v dané situaci se o normální okolnosti nejedná. Již půl roku se konají pravidelné násilné demonstrace spojené s aktivními pokusy o proniknutí účastníků z pásma Gazy na izraelské území. Tyto akce jsou organizovány a vedeny hnutím Hamás, které se tím nijak netají.

S tím jsou spojené další útoky na okolí hranice (posílání zápalných balónů, které ničí izraelská pole, přeshraniční střelba s řadou zraněných a několika mrtvými na izraelské straně atd.). Izrael stojí stále na prahu války a v takové situaci jsou výzvědné a zvláštní služby na obou stranách v plné permanenci (to platilo vždy a všude ve světě). O povaze aktuální mise nebylo nic bližšího zveřejněno (což svědčí o její důležitosti i delikátnosti), ale leccos si můžeme odvodit z toho, že zabitý podplukovník izraelských zvláštních služeb nebyl Žid, ale Drúz (arabsky mluvící menšina uvnitř Izraele), jeho židovští kolegové včetně nejvyšších izraelských představitelů o něm mluvili s nejvyšším uznáním a ministerský předseda Benjamin Netanjahu se vyjádřil, že snad jednou bude moci být odtajněno za co vše mu občané Izraele vděčí a jak významné jsou jeho zásluhy o bezpečnost státu. Z některých dalších indícií lze usoudit, že nebyl jediným rodilým arabským mluvčím na této misi.

2) Další otázkou, kterou si mnozí v Izraeli dnes kladou je otázka účinnosti protiraketového systému Iron Dome. Sám jsem v poslední válce v roce 2014 viděl přesvědčivé zásahy tohoto systému proti raketám vystřelovaným tehdy také z pásma Gazy. Jak je možné, že tentokrát došlo ke škodám na izraelském území a dokonce i k úmrtí a zraněním? Odpověď přišla dokonce od Hamásu,který se pochlubil novou strategií: protože znali účinnost tohoto obranného systému, rozhodli se ho zahltit a záměrně vypálili velké salvy raket najednou, aby to systém nestíhal. Tato taktika jim v první fázi vyšla – proto dosáhli dílčích úspěchů a celkem asi 20 raket zasáhlo obývané oblasti Izraele. Izraelská armáda se ale bleskově poučila, přisunula do ohrožených oblastí další baterie systému Iron Dome a od pondělního odpoledne již úspěšně zajišťovala bezpečnost v celém pohraničí. Představitelé armády také oznámili, že v budoucnu bude bezpečnost Izraele vůči pásmu Gazy zajišťovat větší počet baterií Iron Domu než dosud.

3) Navzdory vážné vojenské konfrontaci Izrael tentokrát nechal stále otevřené hraniční přechody do pásma Gazy, přes které neustále proudí humanitární pomoc i zboží. Spolu s chirurgicky přesnými útoky na palestinské cíle to svědčí o skutečnosti, že Izrael má velký zájem na tom, aby bylo civilní obyvatelstvo pásma Gazy konfrontací co nejméně zasaženo. V pozadí je snaha o to, aby si palestinské obyvatelstvo uvědomilo, že Izrael není jejich nepřítel, na rozdíl od jejich vládců z Hamásu a Islámského Jihádu.

4) Izraelští představitelé opakovaně prohlásili, že tentokrát již Hamás překročil pomyslnou červenou linii, kterou byl Izrael ještě ochoten tolerovat a že bude následovat tvrdá odveta. Zřejmě i proto hledal Hamás urychleně cestu k příměří. Příměří je sice na stole, ale lze očekávat, že to neznamená konec celé kauzy. Izraelský ministr obrany Avigdor Liebermann minulý měsíc varoval Hamás, že při příští konfrontaci již Izrael zasáhne plnou silou. Někteří izraelští politici požadují aby byl Hamás jednou provždy eliminován (fyzická likvidace vůdců, přerušení vzájemných vazeb a zničení jejich infrastruktury). Bezpečnostní rada Izraele, která zasedala v úterý odpoledne, se po sedmihodinovém jednání sice rozhodla souhlasit se zastavením palby, ale rozhodnutí nebylo zdaleka jednohlasné a zdá se, že jakýkoliv exces ze strany Hamásu povede k obnovení a zintenzívnění úderů z izraelské strany. O vážnosti situace svědčí jednak rozhodnutí bezpečnostního kabinetu o přisunutí dalších vojenských jednotek do blízkosti hranic s pásmem Gazy a jednak naopak výzva obyvatelům ohrožených oblastí k dobrovolné evakuaci do bezpečných částí Izraele. V té souvislosti dnes vydal například starosta letoviska Eilat na jihu Izraele prohlášení o připravenosti města přijmout okamžitě 300 – 400 evakuovaných.

5) Vzhledem k tomu, že Palestinci obecně ztrácí mezinárodní podporu – a to i mezi arabskými zeměmi, otevírají se Izraeli nové možnosti k silovému řešení problémů s vládci pásma Gazy. Celou situaci stojí určitě za to sledovat, škoda, že je u nás s výjimkou serveru israel.cz k dispozici málo relevantních informací.

Autor: Daniel Haslinger | úterý 13.11.2018 20:11 | karma článku: 40.72 | přečteno: 3116x

Další články blogera

Daniel Haslinger

Čerstvé postřehy z Izraele

Minulý víkend jsem se vrátil z kratší pracovní cesty do Izraele. Absolvoval jsem tam několik pracovních setkání a navštívil některé přátele jak izraelské, tak palestinské. Mise byla úspěšná a zájemcům nabízím některé postřehy.

6.3.2024 v 10:17 | Karma článku: 31.76 | Přečteno: 860 | Diskuse

Daniel Haslinger

Oslavy Dne Jeruzaléma na vlastní kůži.

Letošní oslavy Dne Jeruzaléma mě opravdu zaskočily. A to jsem si po téměř 200 návštěvách Izraele myslel, že mě tam toho již moc nepřekvapí.

23.5.2023 v 10:25 | Karma článku: 15.98 | Přečteno: 448 | Diskuse

Daniel Haslinger

Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

23.11.2022 v 23:00 | Karma článku: 18.80 | Přečteno: 397 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 538 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2641

Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...