Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

P12e71t17r 38K97a93d94l64e15c

7. 12. 2017 13:10

Hlavně mě potěšilo to P.S. Je-li tomu tak, zaslouží naši politici jedničku s vykřičníkem.:-)

1 0
možnosti
Foto

Dne 19. května 1948 dorazila do Jeruzaléma Arabská legie krále Abdulláha, které veleli britští důstojníci a její tanky na Staré město spustily mohutnou palbu. Armáda Egypta zaujala pozice u kláštera Mar Elias a zahájila také ostřelování Jeruzaléma. Město Jeruzalém bylo obklíčeno a ostřelováno. Ostřelování města se zaměřilo zejména na židovské památky. V obklíčení uvízlo100 000 židovských obyvatel, kterým postupně docházela voda a potraviny. OSN neudělal nic pro ochranu města a obklíčených obyvatel, i když OSN opakovaně na situaci ve městě upozorňoval Chajim Herzog izraelský ministr zahraničních věcí. Varoval OSN, že Jeruzalém padne dřív, než přejde pod mezinárodní zprávu OSN. Marně upozorňoval, že jsou úmyslně dělostřeleckou palbou ničeny náboženské památky jako Chrám Božího hrobu, synagogy, Olivová hora. OSN nikomu nepřičetla vinu za ostřelování Jeruzaléma a ani nevyslala do Jeruzaléma mezinárodní jednotky. Přesto se podařilo Izraelských obraným silám prolomit obklíčení Jeruzaléma. Dne 28. května 1948 se vzdala Židovská čtvrť Starého města Arabské legii. Zbývající obyvatelé Starého města byli okamžitě vykázáni a bylo vypáleno a znesvěceno 58 synagog a studoven. Dne 29. května Izrael prohlásil, že neuznává rezoluci OSN č. 181, protože OSN ukázala, že není schopna obhájit své vlastní rozhodnutí a tedy Izrael jej považuje za neplatné a neúčinné. Dále Izrael uvedl, že považuje Jeruzalém za neoddělitelnou a organickou součást státu Izrael a židovský národ dva tisíce pět set let přísahal, že na Jeruzalém nikdy nezapomene a tuto přísahu ctí a nikdy se nesmíří s tím, aby byl od Jeruzaléma oddělen. Dne 3. dubna byla podepsána dohoda s Jordánskem (dříve Transjordánsko) o klidu zbraní, ve které si Jordánsko vymínilo klauzuli, že sjednané hranice nejsou konečné hranice politické, ale jedná se jenom o vojenskou linii.

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za pěkný rozbor situace. R^

0 0
možnosti
Foto

Nechápu, proč jste opominul Rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 478, kterou Rada bezpečnosti OSN schválila 20. srpna 1980, označila izraelský Jeruzalémský zákon (1980) za porušení mezinárodního práva. Dále uvádí, že Rada bezpečnosti tento zákon neuznává a vyzývá členské státy, aby rozhodnutí Rady akceptovaly. Rezoluce dále vyzývá členské státy, aby z Jeruzaléma stáhly své diplomatické mise. Jeruzalémský zákon označuje Jeruzalém „celý a sjednocený“ za izraelské hlavní město.

To staví celou záležitost do úolně jiného světla.

0 9
možnosti

Kdo se má v té spleti "rezolucí" vyznat.

President Trump dnes provedl císařský řez a situaci významně "osunul".

Uvidíme další vývoj.

0 0
možnosti
Foto

Když píšete o České republice, tak dnes v prohlášení MZ ČR zaznělo, že takovýto krok musí Česká republika konzultovat s partnery. Tak si říkám, to se musí Česká republika poníženě ptát na takovou samozřejmost?

8 0
možnosti
Foto

Platí Lisabonská smlouva.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2641x
Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.