Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DH

Protože takto je Erdoganova pozice a odklon od demokracie k totalitě provedena veřejně za podpory lidových mas, které puč odmítají. Pokud by si vyřizoval účty skrytě, bylo by to možné napadnout a zpochybnit. Navíc takto může uhasit všechno naráz, kdyby zlikvidoval některé ohýnky, tak si ostatní dají pozor. A poslední věc - puč neměl žádnou masovou základnu - bavíme se o 80 milionové zemi - z ní byl pučistů jen zlomek, ale byli mezi nimi někteří klíčoví lidé - soudci, guvernéři, důstojnící, policisté atd. A Erdogan si teď uklidil pole.

1 0
možnosti
Foto

Ještě maličkost, pokud měl pokus o puč takovou masovou základnu, o níž svědčí rozsah zatýkání, o němž v podstatě muselo být rozhodnuto už předem, tak proč nebylo přistoupeno k eliminaci případných pučistů už dávno před pokusem o puč. Proč už nebyly likvidovány ohýnky? A čekalo se na požár?

0 1
možnosti
MK

R^R^ Už jsem to někde napsal: ve hře jsou sice dvě varianty - zoufalý pokus armádních špiček, které věděly, že budou odvolány a možná i souzeny, ale ta druhá, kterou popisujete je mnohem pravděpodobnější a realističtější. To, co vyvrací tu první je prostá úvaha, že důstojníci jsou cvičeni a ovládají strategii a těch chyb proti těmto schopnostem je moc. Namátkou až skoro trapně úsměvnou je obsazení strategického místa - mostů - vojáky, kteří si mysleli, že mají cvičení!!!

Doplnil bych Vaše body, a nebo zdůraznil, že Erdogan má v Evropě dost slušnou pátou kolonu a určitě to není pro jeho choutky plonkovní karta!

3 0
možnosti
MK

Pardon, máte to tam .. "s milióny podřízených ve všech evropských zemích"...

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že tato úvaha je naprosto přesná.

Pokud by chtěli pučisté vyhrát, je s podivem, že by první mrtvý nebyl president, kterého - jak psaly zdroje - měly na sestřel letadla pučistů.

Vše je divné, dnešní počet zatčených je už okolo 20 tisíc lidí.

3 0
možnosti
JC

Ani po zmařeném vojenském puči proti Gorbačovovi nebylo v Sovětském svazu tolik zatčených - a že ti v tom mají tradici!

V Turecku se pučisté nepoučili od správného stratéga, tedy od Pinocheta, ale Erdogan se poučil správně a užil obrannou metodu Jelcinovu, který svým pozváním obyvatelstva do ulic před tanky zachránil Gorbačovovi tenkrát krk.

1 0
možnosti
Foto

Já jsem jen zvědavý, jak se z toho vymotá EU, pokud si Erdogan nakonec prosadí znovuzavedení trestu smrti. Zatím to vypadá, že se jej bojí i v Bruselu. No nic, prý má moc rád hudbu a hudebníky, tak mu na dálku posílám jednu písničku. Snad mu to někdo předá.

https://www.youtube.com/watch?v=Lh2F8uOkD1o

2 0
možnosti
SS

Ty uz se taky do Turecka nepodivas ... ;-D

2 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2641x
Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.