Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jendazmoravy

18. 4. 2011 9:20
Tak tedy pohled odjinud

Představte si, že žijete ve vesnici, která existuje od nepaměti, a najednou přijede nějaký osadník, nikoho z vás se neptá, zabere nějaké místo za vesnicí a tam si postaví haciendu a lidem z vesnice znemožní přístup do prostoru kolem. Státní moc je arogantní a vy jste pro ni míň než hmyz, zatímco osadník je občan superkategorie. Co vám zbyde jiného než takové osadníky prostě pozabíjet? Z tohoto hlediska se ti Arabové vlastně obětovali za svou vesnici.

0 0
možnosti

Gmur

18. 4. 2011 9:34
Re: Tak tedy pohled odjinud

myslite si , ze vesnicani maji vybijet lidi ze satelitnich mestecek okolo Prahy?

Protoze "z tohoto hlediska" by se popravci obetovali pro svou vesnici? Rv

0 0
možnosti

jendazmoravy

18. 4. 2011 9:52
To srovnání silně kulhá!

Vesničani kolem Prahy jsou stejnými občany jako obyvatelé satelitů. To ovšem na West Banku neplatí! Osadníci jsou občany Izraele. A Arabové ne. Co myslíte, že by se stalo Arabovi (třeba i bohatému), který by bez ohledu na židovské osídlení třeba někde u Haify si bez jakéhokoli stavebního povolení postavil haciendu? To jen stát Izrael "toleruje" to osadnictví. Pak se ale nemůže divit.

0 0
možnosti

xena123

18. 4. 2011 9:53
Re: Tak tedy pohled odjinud

rozdíl je v tom, že ten vesničan se klidně může do toho satelitního městečka nastěhovat. A původní majitele pozemků nikdo nevyhnal, ale pozemky byly vykoupeny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2641x
Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.