Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslavy Dne Jeruzaléma na vlastní kůži.

Letošní oslavy Dne Jeruzaléma mě opravdu zaskočily. A to jsem si po téměř 200 návštěvách Izraele myslel, že mě tam toho již moc nepřekvapí.

Každému, kdo si přečetl některý z mých dřívějších blogů, musí být jasné, že mě opravdu nemůže podezírat z nadržování Palestincům. Mé postoje jsou formovány dlouholetou zkušeností s oběma místními etniky a zároveň znalostí historických i současných souvislostí. Izraelskou demokracii někdy nazývám křišťálovou (ve srovnání s tou naší je to zcela zřejmé). Izraelcům z různých důvodů držím palce a nijak se za to nestydím. Zároveň ale vím, že situace opravdu není černobílá a mé poslední zážitky to znovu potvrzují. Berte to jako osobní svědectví.

     Od čtvrtečního večera do pátečního večera 28.Ijáru (podle židovského kalendáře, podle našeho to bylo letos 18.- 19.5.) slavil Izrael Den Jeruzaléma. Během Šestidenní války před 56 lety došlo k dobytí východní poloviny Jeruzaléma izraelskou armádou a ke znovusjednocení města, které bylo do té doby 19 let rozděleno na jordánskou a izraelskou část. O 13 let později Izrael prohlásil Jeruzalém zákonem za své nedělitelné hlavní město.

     Pro Židy je Den Jeruzaléma vždy velký důvod k oslavám, naopak místní muslimští Arabové toto výročí považují za prokleté, protože ztratili svrchovanost nejen nad částí města, ale především nad posvátným okrskem, kde stojí jejich mešity Skalní dóm a Al-Aksa. Na stejném místě stál předtím židovský chrám a proto je to nejsvatější místo také pro Židy, ale zároveň také neustálé jablko sváru.

     Již po několikáté jsem byl právě na tento svátek v Jeruzalémě a shodou okolností jsme byli na Chrámové hoře ve chvíli, kdy tam v rámci oslav přicházely velké židovské skupiny na exkurzi. V jedné z nich jsme viděli izraelského ministra vnitra Itamara Ben Gvira. Atmosféra houstla každým okamžikem a pouze masívní přítomnost policejních těžkooděnců a armády bránila tomu, aby tam nedošlo k vážným střetům mezi muslimy a židy.

Vlajkový pochod

Celé jeruzalémské Staré město bylo plné slavících Židů s vlajkami a symboly vítězství, ve čtvrtek navečer se v rámci tzv. Vlajkového pochodu konaly desetitisícové pochody, jejichž trasa vedla muslimskou čtvrtí a končila velkolepou oslavou u Zdi nářků. Během těchto pochodů již ke střetům mezi oběma komunitami docházelo, bezpečnostní složky musely vyvinout velké úsilí k zajištění bezpečnosti, ale kromě několika lehčích zranění a 10 zatčených na obou stranách, se Vlajkový pochod během letos obešel bez větších škod a ztrát. Mohu konstatovat, že bezpečnostní složky fungovaly na výbornou a zároveň letos byli Arabové nezvykle mírní.

střet v uličce

V pátek 19.5. před polednem svolával muezzín muslimské věřící na Chrámovou horu ke svátečním modlitbám. Naše skupina právě procházela úzkými uličkami nedaleko Chrámové hory a sledovali jsme sílící proudy muslimů spěchajících tam splnit páteční náboženskou povinnost, když byl náhle hlas muezínna přehlušen zpěvem z blízkého okolí. Naší uličkou pochodovala stovka židovských mladíků, kteří nesli státní vlajky a zpívali židovské národní písně. Dorazili na rušnou křižovatku uprostřed muslimské čtvrti a zcela ji zablokovali. Přerušili muslimům přístup na Chrámovou horu a asi čtvrt hodiny tam pouze stáli, mávali vlajkami a křičeli různá hesla. Kromě vlasteneckých tam ale zněly věty jako : „Jeruzalém navždy pouze židovský!“, „Smrt teroristům!“ a občas žel také „Smrt Arabům!“ Na první pohled bylo jasné, že se jedná o provokaci a tito kluci čekají, kdy je místní arabská mládež napadne. Z arabské strany ale odpověď zatím nepřicházela.

Z opatrnosti jsem naši skupinu zadržel kousek za touto demonstrací síly a nacionalismu, abychom to mohli zblízka pozorovat, ale zároveň se nedostali do hrozícího konfliktu. Po nějaké době se tato skupina obrátila a stejnou cestou okolo nás se opět s patřičným hlukem vracela zpět uličkou, kde jsme se tiskli k domu, abychom jim umožnili průchod. V čele davu mladíků šel o několik let starší mladý muž se samopalem, který byl evidentně jejich vedoucím. Měl na sobě připevněný mikrofon se zesilovacím zařízením a udával svým mladším kolegům začátky slok a rytmus.

Nás coby cizinců si nevšímali, ale arabský prodavač ze sousedního obchodu, který pozoroval dění vedle nás, si vysloužil řadu nenávistných pohledů a nadávek. Když ho potom jeden z židovských kluků nazval „arabskou svi.í“, tak už to nevydržel a podobným způsobem mu odpověděl. V tu chvíli byla kolem něho skupina křičících Židů a zdálo se, že ho v nejbližší chvíli napadnou. Jeho kolega se ho chěl zastat, ale okamžitě i jeho obklopil divoký dav a zasypal oba Araby nadávkami. Za pár okamžiků se objevil onen ozbrojený vedoucí a snažil se své kolegy uklidnit, ale bez výsledku. Emoce již byly vypuštěny, nenávist doslova stříkala na všechny strany a kluci ho vůbec neposlouchali. V okamžiku, kdy se ve vzduchu začaly objevovat pěsti a vypadalo to, že budou Arabové lynčováni, dorazila naštěstí policejní jednotka, která měla na nedaleké křižovatce stanoviště. Teprve jí se podařilo vysvobodit oba Araby z obklíčení a přimět sto mladých rozvášněných Židů k odchodu.

Hluboce jsem si oddechl. Jakmile by vypukla skutečná rvačka, okamžitě by se do ní zapojili všichni Arabové z okolí, lítaly by cihly a kameny, později možná i gumové projektily a pravděpodobně bychom nějakou ránu schytali i my, nezúčastnění diváci. Co nejrychleji jsem naši skupinu odvedl ven za Damašskou bránu a tam jsme si celou situaci v ústraní na trávníku vysvětlovali. Za chvíli se ale z jiného směru objevila velká skupina židovských mladíků a začali napadat místní Araby v prostoru před branou. Ti si to nechtěli nechat líbit a došlo k potyčkám, při kterých byly ve vzduchu nejen pěsti a klacky, ale i mandarínky a pomeranče místních trhovců. Opět se vše odehrávalo těsně před námi. S překvapením jsme zjistili, že se jedná o stejnou skupinu jako předtím. Z jejich projevů i oblečení bylo zřejmé, že jsou to mladí židovští kluci pocházející z osad na Západním břehu Jordánu.

Přes plot a znovu do boje.

Arabský dav rostl a v jednu chvíli se mu podařilo zahnat židovské kluky do defenzívy. Ta ale neměla dlouhého trvání, stovka Židů se opět zformovala a zaútočila znovu. Než stačilo dojít k vážné bitvě, zasáhl oddíl izraelské policie. Nejprve od sebe oddělil oba bojující tábory, ale byli to Židé, kteří se nechtěli nechat usměrnit. Přelézali zábradlí a zkoušeli napadnout Araby oklikou. Nakonec museli policisté vystřelit na židovskou skupinu granát se slzným plynem a použít hrubší násilí. Teprve potom se jim podařilo situaci uklidnit a mladí Židé vyklidili pole.

Podobné střety pokračovaly na mnoha místech Jeruzaléme celý den. Jakkoliv mám zkušenost, že obvykle bývají za provokacemi skupiny mladých Arabů, tentokrát musím žel konstatovat, že provokatéři a útočníci pocházeli ve všech případech, kterých jsem byl během těchto 2 dnů svědkem, z židovské strany.

 

Posledním vrcholem pro mne byl sobotní večer 20.5. Navzdory šabatu byly ulice celý den plné slavících Židů a napětí. Dávno po skončení šabatu - okolo 22. hodiny jsme jeli autobusem sami dva s mým řidičem po Bar Levově třídě (jedné z hlavních ulic v centru Jeruzaléma). Nedaleko ortodoxní čtvrti Mea Šearim jsme museli zpomalit kvůli provozu a ve chvíli, kdy jsme míjeli skupinku ortodoxních mladíků, stojících na chodníku, vyletěly z jejich hloučku kameny a zabubnovaly na náš autobus. Řidič přidal a prohodil: “Jednou vypuštěný džin se do láhve špatně vrací. Doufám, že nerozbili okno.“ Pavučinka na bočním okně žel byla a s každým hrbolkem na silnici se rozrůstala, až okno povolilo... Autobus byl čistě bílý, bez jakéhokoliv nápisu nebo čehokoliv co by mohlo vyprovokovat útok. Ani nevěděli komu patří. Prostě emoce a potřeba ničit.

Co tím chci říci? Chápu oslavy Jeruzalémského dne a je mi jasné, že je to každoroční příležitost, kdy Židé demonstrují, že pány Jeruzaléma jsou oni.

Zároveň je ale zřejmé, že následujícího dne tam podobné projevy již neměly co dělat. Podněcování rozvášněných kluků k výtržnostem a provokacím ve chvílích a na místech pro Araby svatých, je daleko za hranou. Nenávist, kterou jsme pozorovali z bezprostřední blízkosti, byla tentokrát hrozná a nebezpečná. Umožněním takovýchto jejích projevů si Izrael koleduje o další napětí a problémy.

 

Autor: Daniel Haslinger | úterý 23.5.2023 10:25 | karma článku: 15,98 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Daniel Haslinger

Čerstvé postřehy z Izraele

Minulý víkend jsem se vrátil z kratší pracovní cesty do Izraele. Absolvoval jsem tam několik pracovních setkání a navštívil některé přátele jak izraelské, tak palestinské. Mise byla úspěšná a zájemcům nabízím některé postřehy.

6.3.2024 v 10:17 | Karma: 31,84 | Přečteno: 886x | Diskuse| Cestování

Daniel Haslinger

Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

23.11.2022 v 23:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Chytrost nejsou žádné čáry, ale v aktuální izraelsko-palestinské válce se hodí

aneb možná Vám uniklo, jakým mazaným trikem izraelská armáda dnes v noci doběhla bojovníky Hamásu v Pásmu Gazy.

14.5.2021 v 20:20 | Karma: 43,16 | Přečteno: 4158x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Co znamená otevření diplomatické mise ČR v Jeruzalémě?

Česká republika tím potvrzuje, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele navzdory palestinskému odporu.

3.12.2020 v 1:55 | Karma: 22,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Co se to v Izraeli zase děje?

Izraelská armáda IDF v pondělí a v úterý podnikla řadu masivních leteckých náletů na pásmo Gazy, ovládané militantním palestinským hnutím Hamás. Jednalo se o reakci na stovky raket vypálených z Pásma Gazy na Izrael během pondělí.

13.11.2018 v 20:11 | Karma: 40,74 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2641x
Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.