Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Raketová přestřelka mezi Íránem a Izraelem. Bude z toho válka?

Nejprve jasná odpověď. Nebude. A hned si vysvětlíme proč. Ale nejprve si připomeňme, co se v noci na dnešek vlastně stalo.

Okolo půlnoci místního času vypálily íránské jednotky Revolučních gard, dislokované na syrském území, salvu 20 raket na izraelské pozice na Golanských výšinách na severu Izraele. 16 raket izraelské území ani nezasáhlo, 4 zbývající zneškodnil izraelský protiraketový deštník. Ztráty na životech žádné, majetková škoda téměř žádná.

O chvíli později provedl Izrael masivní odvetný úder, do kterého se zapojilo 28 bojových letounů s raketami vzduch-země a několik pozemních raketových odpališť s taktickými raketami země-země. Během krátké doby zasáhli a zničili většinu íránské vojenské infrastruktury v Sýrii. O chirurgické přesnosti zásahu svědčí skutečnost, že navzdory obrovským škodám na vojenském zařízení zahynulo celkem méně než 25 osob (z toho pouze 5 syrských vojáků, ostatní byli příslušníci íránských jednotek) a žádný civilista. Izrael těsně před útokem varoval syrskou armádu, aby se do akce nemíchala. Tři syrské protiletadlové baterie na varování nedbaly, vystřelily na izraelská letadla a byly okamžitě zničeny. Všechny izraelské letouny se vrátily v pořádku na své základny. Jednalo se o jednu z největších akcí na syrském území za posledních 40 let. Ještě před útokem o něm Izrael informoval Rusko a Spojené státy, aby mu uvolnily syrský vzdušný prostor a nedošlo k nějakým nechtěných střetům. Naopak Írán předem neoznámil Sýrii, co hodlá z jejího území podniknout.

Tolik tedy realita. Proč si troufám tvrdit, že neočekávám další eskalaci konfliktu a nevěřím, že by přerostl ve válku? Jednoduchá odpověď – válka není v ničím zájmu. Izrael o válku nestojí dlouhodobě a Írán ví, že by na ni tvrdě doplatil – a to nejen vojensky, ale především politicky a ekonomicky.

Jedná se pouze o hru velkých hochů na malém (rozuměj syrském) dvorku. Abychom ji pochopili, musíme se na Blízký východ podívat z politického, historického i náboženského nadhledu.

Írán je jednou z největších a nejmocnějších zemí na Blízkém východě. Od roku 1979 je islámskou republikou šíitského směru a všemožně se snaží o export svého náboženského přesvědčení do okolních sunnitských států. (vysvětlivka: šíité a sunnité se mají rádi jako pes s kočkou a jejich spory jsou rozbuškou většiny blízkovýchodních konfliktů). Saudská Arábie a ostatní země Arabského poloostrova mají z Íránu takový strach, že se raději spojí i se svým bývalým úhlavním nepřítelem Izraelem, jen aby zastavily íránské mocenské ambice (svědčí o tom i dnešní prohlášení bahrainského ministra zahraničí, který si hned ráno pospíšil s odsouzením íránského útoku a dodal, že Izrael má právo se bránit – což by byla ještě před několika lety věc neslýchaná).

Nejbližším spojencem Íránu je syrský režim prezidenta Asada. Bašár Asad a jeho vládnoucí klika patří k alávitům – šíitské odnoži a protože v islámu více než jinde platí, že svůj k svému sedá, má toto spojenectví logiku. Nebýt Íránu, tak by Asadův režim padl ještě dříve než mu přispěchalo na pomoc Rusko. Íránu se díky tomu podařilo posílit svoji vojenskou přítomnost v Sýrii, čímž se dostal do nebezpečné blízkosti izraelských hranic. Zároveň Írán také úzce spolupracuje s libanonským hnutím Hizballah, které je zavilým nepřítelem Izraele a díky vítězství v nedávných volbách nyní fakticky ovládne libanonskou politickou scénu. Íránu se tím otevírá strategický přístup ke Středozemnímu moři a zároveň i možnost tlaku na další lokální velmoc – Turecko, s nímž má trvale napjaté vztahy.

Izrael dlouhodobě odmítá íránskou expanzi a hlavně íránské jaderné ambice, které v minulosti znepokojily i Spojené státy a Evropu. Nejde ani tak o strach z íránského napadení, ale o to, že rostoucí vojenská moc Íránu narušuje křehkou rovnováhu blízkovýchodních států, v jejímž udržování hraje izraelský vojenský náskok klíčovou roli.

Výsledkem politických a ekonomických tahanic nakonec byla smlouva, ve které se Írán zavázal omezit svůj jaderný výzkum výměnou za zrušení sankcí, které na něj byly uvaleny mezinárodním společenstvím. Izrael marně upozorňoval na to, že Írán podmínky smlouvy obchází a tajně pokračuje ve snaze o získání jaderné zbraně. Evropští lídři i bývalý americký prezident Obama se rozhodli tvářit, že o ničem nevědí. Izrael se proto rozhodl jednat na vlastní pěst a agentům Mossadu se nedávno podařil husarský kousek. Pronikli do tajných íránských archívů a získali půl tuny (!) písemných dokumentů a elektronických nosičů, které jednoznačně prokazují, že Írán tahá světové společenství za nos a pokračuje v jaderném zbrojení.

Už samotná akce izraelských agentů je nebetyčnou drzostí a díky tomu, že se jim podařilo takové množství dokumentů i v pořádku propašovat do Izraele, utrpěl Írán citelnou porážku s ostudou. Na takové ponížení se jen tak nezapomíná, ale je třeba ho pomstít. Jednou z íránských reakcí bylo také vyslání špionážního dronu nad Izrael v únoru tohoto roku, které skončilo na jedné straně sestřelením izraelské stíhačky, na druhé straně zničením téměř poloviny syrského systému protiletecké obrany.

Nyní vystoupil izraelský premiér veřejně s obviněním Íránu z nedodržování jaderné dohody, což dodalo americkému prezidentovi Trumpovi žádané důvody k vypovězení jaderné smlouvy a odstoupení od ní. Obnovení ekonomických, obchodních a politických sankcí Íránu notně zkomlikuje život a jeho vztek na Izrael je pochopitelný. Pomsta se dala opět očekávat a přišla v noci na čtvrtek. Jejím cílem byla především snaha Teheránu zachovat si tvář před vlastním obyvatelstvem i nemnoha spojenci. Určitou roli v tom hrály možná i osobní ambice nejvyššího velitele íránských Revolučních gard Al Kuds generála Kasáma Sulejmáního, který je syrským i íránským hrdinou a zřejmě míří do nejvyšších pater íránské politiky.

Izrael s podobným pokusem počítal, byl na něj připraven (tajné služby také včas varovaly před dnešním útokem) a měl připravený i scénář zničující odvety, který do puntíku realizoval.

Poučení pro okolní nepřátelské státy – dejte si pozor, v případě napadení úder vrátíme okamžitě a s ještě větší silou. Poučení pro velmoci – ať se Vám to líbí nebo ne, nehodláme se podřídit žádnému diktátu ani vaší hře, ale uděláme vždy to, co se nám bude zdát nejlepší pro naši zemi.

Co bude dál? Nic. Izrael nemá zájem na válce a už vůbec ne proti tak silnému soupeři, jakým Írán bezesporu je. Ve válečném konfliktu by sice s největší pravděpodobností Izrael zvítězil, ale za cenu velkých obětí, protože by se jednalo o válku totální.

Írán se spokojí s tím, že se pokusil o pomstu. Jakákoliv další eskalace by byla jednak nezodpovědným a nebezpečným dobrodružstvím s velice nejistým koncem a jednak by dala Spojeným státům další záminku k nepřátelství – navíc lze předpokládat, že by se USA postavily na stranu svého velkého spojence a mohl by se opakovat další Irák – tentokrát v Íránu.

Toho všeho si je íránské velení vědomo a nebude se pouštět do dalších riskantních podniků. Navíc je to z Íránu do Izraele daleko a v samotné Sýrii byla íránská vojenská „bratrská“ pomoc dnes zničena.

Rusko se bude tvářit jako zprostředkovatel míru (má k tomu páky i důvody na obou stranách) a ještě tím posílí svůj blízkovýchodní vliv na úkor Turecka. Spojené státy si pochvalně poklepou na rameno a budou se dál věnovat stěhování ambasády do Jeruzaléma. Írán bude hledat způsoby jak zacelit jizvy po dnešních materiálních a logistických ztrátách. A Izrael se vrátí (už vrátil) do normálu. Nic zásadního se nestalo – jedeme dál.

Autor: Daniel Haslinger | pátek 11.5.2018 0:22 | karma článku: 32,16 | přečteno: 1845x
  • Další články autora

Daniel Haslinger

Čerstvé postřehy z Izraele

Minulý víkend jsem se vrátil z kratší pracovní cesty do Izraele. Absolvoval jsem tam několik pracovních setkání a navštívil některé přátele jak izraelské, tak palestinské. Mise byla úspěšná a zájemcům nabízím některé postřehy.

6.3.2024 v 10:17 | Karma: 31,84 | Přečteno: 879x | Diskuse| Cestování

Daniel Haslinger

Oslavy Dne Jeruzaléma na vlastní kůži.

Letošní oslavy Dne Jeruzaléma mě opravdu zaskočily. A to jsem si po téměř 200 návštěvách Izraele myslel, že mě tam toho již moc nepřekvapí.

23.5.2023 v 10:25 | Karma: 15,98 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

23.11.2022 v 23:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Chytrost nejsou žádné čáry, ale v aktuální izraelsko-palestinské válce se hodí

aneb možná Vám uniklo, jakým mazaným trikem izraelská armáda dnes v noci doběhla bojovníky Hamásu v Pásmu Gazy.

14.5.2021 v 20:20 | Karma: 43,16 | Přečteno: 4158x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Co znamená otevření diplomatické mise ČR v Jeruzalémě?

Česká republika tím potvrzuje, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele navzdory palestinskému odporu.

3.12.2020 v 1:55 | Karma: 22,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Co se to v Izraeli zase děje?

Izraelská armáda IDF v pondělí a v úterý podnikla řadu masivních leteckých náletů na pásmo Gazy, ovládané militantním palestinským hnutím Hamás. Jednalo se o reakci na stovky raket vypálených z Pásma Gazy na Izrael během pondělí.

13.11.2018 v 20:11 | Karma: 40,74 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Hurvínek a třetí světová válka v Izraeli.

„Izrael je po bojích nad Sýrií na hraně války, bylo uzavřeno mezinárodní letiště“, hlásá dnešní titulek na serveru Novinky.cz. V podobném duchu se nesou i další články v českých médiích. Podívejme se na to raději zblízka.

10.2.2018 v 22:35 | Karma: 44,86 | Přečteno: 6705x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Jakým směrem posunul Donald Trump blízkovýchodní mírový proces?

Donald Trump dnes oficiálně uznal jménem USA Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Následovat bude přesun amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Rozporuplné reakce z celého světa na sebe nenechaly dlouho čekat.

6.12.2017 v 22:50 | Karma: 34,69 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Když arabský terorista zastřelí drúzského policistu v židovském hlavním městě.

V pátek dopoledne byli v Jeruzalémě zákeřně zastřeleni dva policisté a třetí byl zraněn. Na podobné akce si pomalu zvykáme i v západní Evropě, ta izraelská má přece jenom několik specifik, které stojí za zmínku.

16.7.2017 v 0:30 | Karma: 44,54 | Přečteno: 6130x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Erdogan a zpackaný pokus o puč

Pokus o převrat, o který se pokusila část turecké armády skončil fiaskem. Takovým, že se hned vyrojila řada otázek – kdo mohl takový zpackaný puč vymyslet?

18.7.2016 v 23:21 | Karma: 29,40 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Francie je ve válce, Evropa v šoku, kdy se již konečně probudíme?

Dnešní útok na redakci francouzkého satirického týdeníku Charlie Hebdo šokoval nejen Francii, ale celou Evropu, včetně České republiky. S atentáty takového rozsahu se setkáváme na neklidném Blízkém Východě, v některých afrických zemích a třeba i na indickém subkontinentu, ale u nás v civilizované a bezpečné Evropě?

7.1.2015 v 23:11 | Karma: 31,89 | Přečteno: 1885x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Potvrzeno: Tři izraelští vojáci zemřeli v objektu OSN.

Izrael ve středu oznámil smrt tří vojáků při odkrývání tunelu v Pásmu Gazy. Dnes zveřejněné podrobnosti odhalují skandální pravdu: tunel napěchovaný výbušninami ústil do objektu OSN.

31.7.2014 v 8:40 | Karma: 41,52 | Přečteno: 2761x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Milujeme smrt více, než Židé milují život.

Toto heslo, běžně napsané na kuklách ozbrojenců Hamásu a velmi často v minulosti i v současnosti proklamované na protiizraelských mítincích v Pásmu Gazy, je odpovědí na otázky po asymetrii v počtech izraelských a palestinských obětí současného konfliktu.

30.7.2014 v 21:23 | Karma: 34,56 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Izraelské intermezzo

Tyto řádky píši na palubě letadla při návratu z Izraele do Prahy. Do Izraele jsem odletěl s malou skupinou přátel právě před týdnem – v den kdy začal konflikt mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Že se něco děje, jsem poznal poprvé ve chvíli, kdy jsme se přiblížili k izraelskému pobřeží a letadlo se vychýlilo z obvyklé trasy na přistání. V Izraeli se běžně přistává od moře, nízkým přeletem nad Tel Avivem, zatímco tentokrát jsme přeletěli pobřeží mnohem dál na sever a teprve potom se vydali podle pobřeží na jih. Důvod byl jasný – abychom se vyhnuli případnému útoku, byly přistávací koridory přesunuty mimo dostřel zbraní z Gazy.

16.7.2014 v 16:59 | Karma: 41,97 | Přečteno: 5294x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Miloš Zeman pro Izrael.

Marně se snažím v hlavě vybavit, kdy se v posledních desetiletích některá hlava státu vyjádřila tak jednoznačně ve prospěch Izraele jako současný český prezident. Jeho návštěva v Izraeli byla sice v izraelských médiích zastíněna smrtí nejvýznamnějšího současného izraelského rabína Ovadia Josefa, ale Zemanovy výroky z poslední doby přesto vzbudily velkou pozornost – zejména na palestinské straně a také v České republice.

10.10.2013 v 23:55 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1953x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Vyřiď všem lidem u Vás, že jim Izrael děkuje.

“Hi, Daniel” ozval se ze sluchátka známý hlas. “You are amazing...” Hned jsem věděl, že to nepatří mně osobně. David Smadar, frontman skupiny Hava Nagila byl evidentně naměkko. “Kde jste teď?” “Nedaleko Beer Ševy,” odpovídám a divím se, proč se ptá.

5.12.2012 v 11:25 | Karma: 38,81 | Přečteno: 3753x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Tentokrát jsem hrdý na Českou republiku

Valné shromáždění OSN dnes velkou většinou přiřklo palestinskému státu status nečlenského pozorovatelského státu OSN a tím také uznalo jeho vznik. Proti hlasovalo pouze 9 zemí. Česká republika byla jednou z nich.

30.11.2012 v 18:01 | Karma: 34,99 | Přečteno: 2338x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

1,7 milionů rukojmích v Pásmu Gazy

Zatímco nás média zásobují informacemi o konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás, ovládajícím Pásmo Gazy a spekuluje se o dalších scénářích vývoje tohoto konfliktu, nebylo by možná na škodu si připomenout některá fakta.

17.11.2012 v 23:55 | Karma: 39,44 | Přečteno: 3432x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Izraelci už zase stříleli do Palestinců a novináři si střílí z lidí

Redaktor iDNES Tomáš Šťástka dnes napsal článek s názvem: „Izraelští vojáci přihlíželi střelbě do rozzuřených Palestinců“, ve kterém popisuje incident, ke kterému došlo v sobotu 19. května poblíž židovské osady Jitzchar, ležící nedaleko Náblusu na území Západního břehu Jordánu. Článek, který začíná větou (cituji): „Izrael čelí velkému problému.“(konec citátu), mě doslova nadzvedl ze židle. V současné době totiž shodou okolností pobývám v Izraeli a v Palestině, často se pohybuji v dotčené oblasti, kterou dobře znám a o případu mám dostatek informací z místních zdrojů jak izraelských, tak i palestinských. Na základě toho považuji článek Tomáše Šťástky za zkreslený až nepravdivý.

22.5.2012 v 1:18 | Karma: 39,86 | Přečteno: 3488x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Norsko a Izrael - jak by kdyby...

Evropa pomalu procitá ze šoku. Ohromené Norsko se ptá, jak je možné, že mohl Anders Behring Breivik nejen odpálit ničivou bombu ve vládní čtvrti norské metropole, ale hlavně nedlouho po výbuchu zmasakrovat desítky nic netušících mladých lidí. Jeho řádění na ostrově Utoya trvalo navíc více než hodinu a zoufalým obětem se (kromě několika statečných převozníků) nedostalo až do příjezdu speciálního komanda žádné pomoci. Bezděky jsem tuto tragédii porovnával s každodenní situací v Izraeli.

30.7.2011 v 14:50 | Karma: 30,23 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 29
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2641x
Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.