Když arabský terorista zastřelí drúzského policistu v židovském hlavním městě.

16. 07. 2017 0:30:00
V pátek dopoledne byli v Jeruzalémě zákeřně zastřeleni dva policisté a třetí byl zraněn. Na podobné akce si pomalu zvykáme i v západní Evropě, ta izraelská má přece jenom několik specifik, které stojí za zmínku.

Popišme si nejprve, jak k incidentu došlo. Na zveřejněných záběrech bezpečnostních kamer vidíme izraelské policisty hlídkující nedaleko Lví brány a zároveň nedaleko vchodu na posvátný okrsek Chrámové hory – dnešního muslimského Skalního dómu. Policisté si spolu povídají, zatímco se za jejich zády objeví tmavé postavy a z bezprostřední blízkosti zezadu zahájí palbu. Policisté nemají nejmenší šanci. Jeden je zasažen okamžitě, druhý o zlomek sekundy později. Útočníci se vracejí stejným směrem – na Chrámovou horu, kam je již pronásledují další přivolaní policisté a vojáci. V následné přestřelce jsou útočníci zabiti. Ozbrojeni byli pistolí a dvěma malými samopaly.

Začíná důkladné vyšetřování a rozbíhají se policejní akce. Uzavření celé Chrámové hory během pátečních modliteb s platností prozatím do neděle (k takovému opatření přikročila izraelská policie naposled během vypuknutí druhé intifády v roce 2000), zpřísněné kontroly na mnoha místech Jeruzaléma, zatýkání prvních podezřelých ze spolupráce s útočníky...

Mrtví teroristé byli identifikováni jako tři příbuzní mládenci stejného příjmení, pocházející ze stejného města Umm–Al-Fahm (izraelské město obývané izraelskými Araby). Všichni měli izraelské občanství a nikdy neměli žádný záznam v policejních registrech. Jejich rodiny se od útoku distancují a shodují se na tom, že všichni tři svůj úmysl tajili tak, že to nikdo z blízkých nedokázal odhalit.

Oba mrtví policisté ale nejsou Židé, nýbrž Drúzové. První z nich Hayil Satawi (30 let) pochází z galilejského města Maghar, ale poslední roky sloužil v Jeruzalémě. Zůstala po něm vdova a třítýdenní synek. Druhý policista Kamil Shanaan (22 let) pochází ze severního izraelského města Churfeish nedaleko libanonské hranice a po skončení vojenské služby se počátkem tohoto roku přihlásil k hlídkové policii v Jeruzalémě. Byl ještě svobodný. Oba mrtví byli v souladu s místní tradicí ještě v pátek odpoledne pohřbeni ve svých městech za velké účasti nejen svých drúzských přátel, ale i představitelů izraelské vlády, policie, armády a mnoha civilních Židů, kteří jim chtěli vzdát hold.

Drúzové jsou arabsky mluvící menšinou, žijící v Izraeli, Sýrii a Libanonu. Vyznávají vlastní verzi islámu a jsou považováni za islámskou sektu. Jsou to příjemní a pracovití lidé, pro které je pravda a čest nejvyšší hodnotou. S Izraelem mají výborné vztahy, o čemž svědčí skutečnost, že se účastní vojenské služby a mnozí z nich poté zůstávají u policie nebo v armádě, kde jsou vysoce ceněni pro svoji statečnost, loajalitu a bojové schopnosti. Jedné z nejprestižnějších brigád izraelské armády – Golanské brigádě, velí drúzský plukovník Raslan Alian a pro židovské vojáky je ctí sloužit pod jeho velením.

Zároveň jsou Drúzové respektováni i svými arabskými sousedy, protože k nim mají blízko vyznáním a především jazykem. Tentokrát byli však dva z nich zákeřně zabiti právě arabskými útočníky, což staví celý incident do jiného světla. Kdyby šlo o židovské policisty, velká část Arabů by se přidala k oslavě útočníků, takto se arabský tábor rozchází v názorech. Mnozí Palestinci i některé palestinské organizace útočníky oslavují jako hrdiny a mučedníky. Na druhou stranu tento čin mnozí místní Arabové odsuzují. Palestinská vláda přešlapuje na místě a snaží se co nejdéle dělat mrtvého brouka aby nemusela akci odsoudit a tím ztratit část své popularity. Pokud by naopak útok přivítala, ztratila by nejen důležité vztahy s drúzskou komunitou, ale i část podpory u některých vlastních lidí.

Další zajímavostí je, že podle prvních výsledků vyšetřování byl útok proveden s vědomím a podporou Waqfu, což je islámská organizace mající na starosti správu celé Chrámové hory. Tři z představitelů Waqfu byli již zatčeni a obviněni z podílu na této vraždě. Minimálně jeden z nich teroristům pomáhal ukrývat zbraně. V Izraeli se začínají ozývat hlasy, že by měla být správa Chrámová hory tomuto výboru odebrána a svěřena do židovských rukou. V každém případě je každý dotyk tohoto neuralgického bodu velmi citlivý a zdá se, že vraždou policistů na Chrámové hoře přetekl pohár izraelské trpělivosti. Předpokládám, že v nejbližší době dojde nejen ke zpřísnění bezpečnostních režimů a omezení, ale také k dalším bojům o Chrámovou horu – nejposvátnější místo judaismu a třetí nejposvátnější místo islámu. Proč a kam to bude směřovat – viz jeden z mých starších blogů („Mír na Blízkém východě? Chachachá..“. Odkaz http://haslinger.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=157451).

Autor: Daniel Haslinger | neděle 16.7.2017 0:30 | karma článku: 44.54 | přečteno: 6130x

Další články blogera

Daniel Haslinger

Čerstvé postřehy z Izraele

Minulý víkend jsem se vrátil z kratší pracovní cesty do Izraele. Absolvoval jsem tam několik pracovních setkání a navštívil některé přátele jak izraelské, tak palestinské. Mise byla úspěšná a zájemcům nabízím některé postřehy.

6.3.2024 v 10:17 | Karma článku: 31.76 | Přečteno: 847 | Diskuse

Daniel Haslinger

Oslavy Dne Jeruzaléma na vlastní kůži.

Letošní oslavy Dne Jeruzaléma mě opravdu zaskočily. A to jsem si po téměř 200 návštěvách Izraele myslel, že mě tam toho již moc nepřekvapí.

23.5.2023 v 10:25 | Karma článku: 15.98 | Přečteno: 446 | Diskuse

Daniel Haslinger

Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

23.11.2022 v 23:00 | Karma článku: 18.80 | Přečteno: 395 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 266 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 108 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 406 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 111 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 581 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2640

Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...