Když arabský terorista zastřelí drúzského policistu v židovském hlavním městě.

16. 07. 2017 0:30:00
V pátek dopoledne byli v Jeruzalémě zákeřně zastřeleni dva policisté a třetí byl zraněn. Na podobné akce si pomalu zvykáme i v západní Evropě, ta izraelská má přece jenom několik specifik, které stojí za zmínku.

Popišme si nejprve, jak k incidentu došlo. Na zveřejněných záběrech bezpečnostních kamer vidíme izraelské policisty hlídkující nedaleko Lví brány a zároveň nedaleko vchodu na posvátný okrsek Chrámové hory – dnešního muslimského Skalního dómu. Policisté si spolu povídají, zatímco se za jejich zády objeví tmavé postavy a z bezprostřední blízkosti zezadu zahájí palbu. Policisté nemají nejmenší šanci. Jeden je zasažen okamžitě, druhý o zlomek sekundy později. Útočníci se vracejí stejným směrem – na Chrámovou horu, kam je již pronásledují další přivolaní policisté a vojáci. V následné přestřelce jsou útočníci zabiti. Ozbrojeni byli pistolí a dvěma malými samopaly.

Začíná důkladné vyšetřování a rozbíhají se policejní akce. Uzavření celé Chrámové hory během pátečních modliteb s platností prozatím do neděle (k takovému opatření přikročila izraelská policie naposled během vypuknutí druhé intifády v roce 2000), zpřísněné kontroly na mnoha místech Jeruzaléma, zatýkání prvních podezřelých ze spolupráce s útočníky...

Mrtví teroristé byli identifikováni jako tři příbuzní mládenci stejného příjmení, pocházející ze stejného města Umm–Al-Fahm (izraelské město obývané izraelskými Araby). Všichni měli izraelské občanství a nikdy neměli žádný záznam v policejních registrech. Jejich rodiny se od útoku distancují a shodují se na tom, že všichni tři svůj úmysl tajili tak, že to nikdo z blízkých nedokázal odhalit.

Oba mrtví policisté ale nejsou Židé, nýbrž Drúzové. První z nich Hayil Satawi (30 let) pochází z galilejského města Maghar, ale poslední roky sloužil v Jeruzalémě. Zůstala po něm vdova a třítýdenní synek. Druhý policista Kamil Shanaan (22 let) pochází ze severního izraelského města Churfeish nedaleko libanonské hranice a po skončení vojenské služby se počátkem tohoto roku přihlásil k hlídkové policii v Jeruzalémě. Byl ještě svobodný. Oba mrtví byli v souladu s místní tradicí ještě v pátek odpoledne pohřbeni ve svých městech za velké účasti nejen svých drúzských přátel, ale i představitelů izraelské vlády, policie, armády a mnoha civilních Židů, kteří jim chtěli vzdát hold.

Drúzové jsou arabsky mluvící menšinou, žijící v Izraeli, Sýrii a Libanonu. Vyznávají vlastní verzi islámu a jsou považováni za islámskou sektu. Jsou to příjemní a pracovití lidé, pro které je pravda a čest nejvyšší hodnotou. S Izraelem mají výborné vztahy, o čemž svědčí skutečnost, že se účastní vojenské služby a mnozí z nich poté zůstávají u policie nebo v armádě, kde jsou vysoce ceněni pro svoji statečnost, loajalitu a bojové schopnosti. Jedné z nejprestižnějších brigád izraelské armády – Golanské brigádě, velí drúzský plukovník Raslan Alian a pro židovské vojáky je ctí sloužit pod jeho velením.

Zároveň jsou Drúzové respektováni i svými arabskými sousedy, protože k nim mají blízko vyznáním a především jazykem. Tentokrát byli však dva z nich zákeřně zabiti právě arabskými útočníky, což staví celý incident do jiného světla. Kdyby šlo o židovské policisty, velká část Arabů by se přidala k oslavě útočníků, takto se arabský tábor rozchází v názorech. Mnozí Palestinci i některé palestinské organizace útočníky oslavují jako hrdiny a mučedníky. Na druhou stranu tento čin mnozí místní Arabové odsuzují. Palestinská vláda přešlapuje na místě a snaží se co nejdéle dělat mrtvého brouka aby nemusela akci odsoudit a tím ztratit část své popularity. Pokud by naopak útok přivítala, ztratila by nejen důležité vztahy s drúzskou komunitou, ale i část podpory u některých vlastních lidí.

Další zajímavostí je, že podle prvních výsledků vyšetřování byl útok proveden s vědomím a podporou Waqfu, což je islámská organizace mající na starosti správu celé Chrámové hory. Tři z představitelů Waqfu byli již zatčeni a obviněni z podílu na této vraždě. Minimálně jeden z nich teroristům pomáhal ukrývat zbraně. V Izraeli se začínají ozývat hlasy, že by měla být správa Chrámová hory tomuto výboru odebrána a svěřena do židovských rukou. V každém případě je každý dotyk tohoto neuralgického bodu velmi citlivý a zdá se, že vraždou policistů na Chrámové hoře přetekl pohár izraelské trpělivosti. Předpokládám, že v nejbližší době dojde nejen ke zpřísnění bezpečnostních režimů a omezení, ale také k dalším bojům o Chrámovou horu – nejposvátnější místo judaismu a třetí nejposvátnější místo islámu. Proč a kam to bude směřovat – viz jeden z mých starších blogů („Mír na Blízkém východě? Chachachá..“. Odkaz http://haslinger.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=157451).

Autor: Daniel Haslinger | neděle 16.7.2017 0:30 | karma článku: 44.54 | přečteno: 6130x

Další články blogera

Daniel Haslinger

Čerstvé postřehy z Izraele

Minulý víkend jsem se vrátil z kratší pracovní cesty do Izraele. Absolvoval jsem tam několik pracovních setkání a navštívil některé přátele jak izraelské, tak palestinské. Mise byla úspěšná a zájemcům nabízím některé postřehy.

6.3.2024 v 10:17 | Karma článku: 31.76 | Přečteno: 862 | Diskuse

Daniel Haslinger

Oslavy Dne Jeruzaléma na vlastní kůži.

Letošní oslavy Dne Jeruzaléma mě opravdu zaskočily. A to jsem si po téměř 200 návštěvách Izraele myslel, že mě tam toho již moc nepřekvapí.

23.5.2023 v 10:25 | Karma článku: 15.98 | Přečteno: 450 | Diskuse

Daniel Haslinger

Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

23.11.2022 v 23:00 | Karma článku: 18.80 | Přečteno: 397 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 280 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 501 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2641

Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...