Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Erdogan a zpackaný pokus o puč

Pokus o převrat, o který se pokusila část turecké armády skončil fiaskem. Takovým, že se hned vyrojila řada otázek – kdo mohl takový zpackaný puč vymyslet?   

Odpověď je vskutku jednoduchá – turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, či spíše někdo z jeho nejbližšího okolí. Že je to pouhá konspirační teorie? Nikoliv, přesně to zapadá do hry, kterou Erdogan hraje a se kterou míří k nejvyššímu cíli.

Když se Recep Tayyip Erdogan v roce 2003 stal premiérem, hrála armáda v Turecku významnou roli. Byla zárukou demokracie, dodržování ústavy a toho, že je Turecko formálně sekulárním státem, navzdory tomu, že jsou téměř všichni jeho obyvatelé muslimové. V minulosti zasahovala vždy, když měly armádní špičky dojem, že zemi hrozí islamizace veřejného sektoru a státní správy.

Během 11 let Erdoganova premiérování došlo postupně a nenápadně k demontáži této armádní role a od roku 2014, kdy se stal Recep Tayyip Erdogan tureckým prezidentem, se nedá o roli armády jako strážkyně demokracie a sekularity mluvit vůbec. Erdogan velmi chytře využívá své popularity mezi občany zvláště středních a nižších vrstev společnosti a metodou postupných kroků se jednak zbavuje svých protivníků a jednak nenápadně posiluje svoji moc. Má však kromě armády ještě další překážku na cestě k absolutní moci a tou je justice. Zdaleka ne všichni soudci jsou ochotni pracovat na Erdoganovu objednávku, v minulosti se mnohokrát stalo, že byli osvobozeni lidé obvinění třeba z protistátní činnosti (kterou se ale nepodařilo prokázat).

Současný puč zabil několik much jednou ranou:

1) Erdogan se zbavil řady nepohodlných lidí ve vedení armády. Prostě se je podařilo označit nálepkou „pučisté“ nebo „teroristé“ a mnozí z nich již z vězení nevyjdou nadosmrti. Armáda ale potřebuje velení, takže se ho urychleně chopí loajální vojáci i nevojáci dosazení prezidentem a jeho klikou. Od nynějška již bude armáda pouze poslušnou železnou pěstí, vykonávající pokyny svého vládce.

2) Okamžitě bylo odvoláno 2745 soudců a státních zástupců. Rychlost odvolání byla taková, že musel existovat seznam již předem vytipovaných soudců, kteří nejdou prezidentovým směrem. Jsem si jist, že další čistky v justici (i v armádě) budou pokračovat v následujících dnech a týdnech.

Nezávislost tureckých soudů je od nynějška v troskách a nepředpokládám, že by se v nejbližší době obnovila.

3) Popularita prezidenta u prostého lidu (ze kterého se rekrutuje většina jeho příznivců a voličů) opět vzrostla a ještě poroste. Erdogan dlouhodobě brnká na tu citlivou strunu nacionalismu v kombinaci s islámem, která ho katapultovala do nejvyššího křesla.

4) Ve chvíli rozdmýchaných vášní je možné si také nenápadněji vyřídit účty s nepohodlnými jinak smýšlejícími politiky, novináři, různými aktivisty atd. Vzpomeňme si, co se dělo u nás po únorovém převratu 1948 a v následujících letech. A vše s nátěrem demokratického rozhodnutí lidu. Turecko je dnes z tohoto pohledu v podobné situaci jako my v polovině minulého století.

5) Puč umožní Erdoganovi razantněji zasáhnout i vůči dalším vnitřním nepřátelům – Kurdům – a to přestože s pučem neměli pravděpodobně nic společného. Ale vše se dá zdůvodnit požadavkem opatření na zvýšení bezpečnosti občanů.

 

A tak bychom mohli pokračovat. Známá otázka Cui bono? (v čí prospěch?) nám hned pomáhá nalézt odpověď. Jakákoliv jiná odpověď je při alespoň částečné znalosti tureckých poměrů nesmyslem. Rozebírat jednotlivé důvody, které vedly k tak rychlé porážce puče zde považuji za zbytečnou ztrátu času – je jich spousta. Tím spíše jsem ale přesvědčen, že tento poslední pokus o vojenský převrat je režírován některou částí tureckých tajných služeb a na prezidentovu objednávku. Připravován musel být již dlouho a odstartovat ho mohl třeba masakr v Nice – Evropa má nyní pozornost nasměřovanou na vlastní problémy a události v Turecku nebude tolik sledovat. Mezitím se tam vše vrátí do normálu a dokonce tam brzy opět začnou jezdit i turisté. Jen Erdoganova pozice bude opět silnější.

A nyní si tedy řekněme, kam vůbec Recep Tayyip Erdogan míří. Sleduji jeho kroky již více než 10 let a troufám si říci, že jeho cílem není nic menšího, než stolec chalífy – tedy nejvyššího představeného všech muslimů (zejména sunnitských, kterých je na světě drtivá většina).

Celá 4 staletí byl stolec chalífy v rukou osmanských sultánů – tedy de facto Erdoganových předchůdců. Posledním z nich byl Abdulmecid II., který o titul chalífy přišel v roce 1924. Chalífát byl zrušen podobně jako sultanát a místo turecké velkoříše vznikla Turecká republika. Nenáboženská, bez islámského vůdce.

Titul chalífy se pokusil udržet při životě arabský vládce šejch Husajn ibn Alí (prapradědeček dnešního jordánského krále), nebyl však ostatními arabskými představiteli chalífou uznán a jeho sen se rozplynul.

V roce 2014 se najednou objevil islimský radikál Abú Bakr Bagdádí a prohlásil se za chalífu, čímž mnoho sunitských muslimů zejména na Blízkém Východě nadchl. To bylo také jednou z příčin takového růstu nově vzniklého Islámského státu. Při bližším pohledu vidíme, že Turecko se k Islámskému státu chovalo vstřícně – stalo se přestupní stanicí pro bojovníky přicházející ze zahraničí (zejména z Evropy), zajišťovalo obchody s ropou atd. Opět v tom zřetelně fungovaly turecké tajné služby, jejichž cílem v té době nebylo převzetí Islámského státu, ale jeho podpora, aby si Turecko připravilo nástupní pozici pro budoucnost.

Nyní po dvou letech si již svět na existenci chalífy zvykl a ukázalo se, že většině sunnitů chalífa chyběl a za určitých okolností ho budou i respektovat. Až současný samozvaný chalífa Abú Bakr přestane plnit svoji průkopnickou funkci a zemře nebo bude jinak odstaven, nastoupí Erdogan jako zachránce a sjednotitel muslimů. A většina sunnitů ho přivítá jásotem.

Toto je Erdoganova vize. Zároveň by se okamžitě stal mocnějším než kterýkoliv z evropských vládců – s miliony podřízených ve všech evropských zemích a doma s milionovou armádou, která je druhá největší v NATO. Všechny jeho kroky (někdy zdánlivě nelogické) k tomu směřují. Proto se usmířil s Izraelem, proto poslal omluvný list do Moskvy za sestřelení armádního letadla. Proto uzavřel s EU smlouvu o vracení emigrantů do Turecka. Smlouva je naoko výhodná i pro EU – proud uprchlíků se skutečně zmírnil, ale málokdo mluví o tom, že jsme vlastně Erdoganovými rukojmími. Má v ruce všechny trumfy a kdykoliv si může cokoliv vymyslet, čím nás potlačí ke zdi. A je si toho dokonale vědom. V Evropě se v posledních letech stalo módou strašit Putinem. Zcela zodpovědně prohlašuji, že Recep Tayyip Erdogan je díky svým ambicím ten, kým bychom měli strašit. Není tak chytrý jako Putin, ale právě tím je nebezpečnější.

Shrnutí na závěr: Erdogan míří nahoru. Cynicky, bezohledně a bezskrupulózně. Kdo mu stojí v cestě, toho odstraní a neštítí se jakýchkoliv prostředků. Řízeně zpackaný pokus o puč je toho příkladem. A v budoucnu uvidíme ještě větší dramata.

Autor: Daniel Haslinger | pondělí 18.7.2016 23:21 | karma článku: 29,40 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Daniel Haslinger

Čerstvé postřehy z Izraele

Minulý víkend jsem se vrátil z kratší pracovní cesty do Izraele. Absolvoval jsem tam několik pracovních setkání a navštívil některé přátele jak izraelské, tak palestinské. Mise byla úspěšná a zájemcům nabízím některé postřehy.

6.3.2024 v 10:17 | Karma: 31,84 | Přečteno: 885x | Diskuse| Cestování

Daniel Haslinger

Oslavy Dne Jeruzaléma na vlastní kůži.

Letošní oslavy Dne Jeruzaléma mě opravdu zaskočily. A to jsem si po téměř 200 návštěvách Izraele myslel, že mě tam toho již moc nepřekvapí.

23.5.2023 v 10:25 | Karma: 15,98 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Daniel Haslinger

Co se to v Jeruzalémě zase děje?

Dnes ráno (23.11.2022) došlo na dvou místech Jeruzaléma k explozi výbušnin, nastražených na autobusových zastávkách. Výsledkem je jeden mrtvý a nejméně 26 zraněných - někteří z nich jsou stále v kritickém stavu.

23.11.2022 v 23:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Chytrost nejsou žádné čáry, ale v aktuální izraelsko-palestinské válce se hodí

aneb možná Vám uniklo, jakým mazaným trikem izraelská armáda dnes v noci doběhla bojovníky Hamásu v Pásmu Gazy.

14.5.2021 v 20:20 | Karma: 43,16 | Přečteno: 4158x | Diskuse| Ostatní

Daniel Haslinger

Co znamená otevření diplomatické mise ČR v Jeruzalémě?

Česká republika tím potvrzuje, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele navzdory palestinskému odporu.

3.12.2020 v 1:55 | Karma: 22,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 29
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2641x
Již přes 30 let se profesně zabývám historií i současností Blízkého východu, v posledních 15 letech přímo na místě. V Izraeli a přilehlých zemích (Jordánsko, Egypt) pobývám minimálně 10x ročně, většinou jako průvodce turistických nebo obchodních skupin. V čase, který vyšetřím navíc, bádám přímo v terénu po objektivitě starověkých i současných informací týkajících se jednotlivých míst. Mohu se svobodně pohybovat po obou stranách izraelsko-palestinské hranice a díky tomu nevidím věci černobíle.